София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокуратурата се самосезира за т.нар. граждански арести

Започнало е досъдебно производство

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Районна прокуратура - Малко Търново, е започнала досъдебно производство за извършено противозаконно лишаване от свобода на чужди граждани, съобщиха от държавното обвинение.

Повод е разпространеният видеоклип, на който отряд от граждани задържат чужденци в близост до границата и връзват ръцете им със "свински опашки". Досъдебното производство е за това, че трима чужди граждани с произход от Афганистан противозаконно са били лишени от свобода – престъпление по чл.142а ал.І от НК.

За това престъпление законодателят е предвидил наказание до шест години лишаване от свобода, уточняват от прокуратурата.

В хода на делото установените чужди граждани са разпитани пред съдия от Районен съд - Малко Търново, като предстои извършването и на процесуални действия с цел разпознаване на извършителите. От съобщението се разбира, че главният прокурор Сотир Цацаров е изискал пълна информация по случая от директора на главна дирекция "Гранична полиция".