София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прокуратурата ще проверява Великотърновския университет

Сигналът е подаден от Министерството на образованието и науката

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Прокуратурата ще проверява дейността на Великотърновския университет. Това се случва, след като от образователното министерство съобщиха, че са подали сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със съмнения за издадени свидетелства  за професионална квалификация „Учител” на 170 курсисти от Италия. 
 
До сигнала се стига след  проверка от Министерството на образованието и науката за период от преди две години. Тогава именно са обучени италианските курсисти, които пък са препратени в университета във Велико Търново от Европейския политехнически университет в Перник, който няма акредитация за обучаване на педагози. От Висшето учебно заведение  в старата столица обаче категорично отхвърлят обвиненията.
 
От образователното ведомство обаче са на друго  мнение и  препоръчват на университета във Велико Търново да обезсили издадените свидетелства. Според експертите в МОН незаконно е както записването на италианците в висшето училище в Перник, така и прехвърлянето им в това в болярския град.
 
Спорът между университета и ресорното министерство сега е в ръцете на главния прокурор Сотир Цацаров, до когото е подаден и сигналът.