София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокуратурата влезе в КЕВР

Изземват документи

7 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Прокуратурата влезе в Комисията за енергийно и водно регулиране. Магистратите са започнали процесуално-следствени действия. На място има и полиция. За момента прокурорите ще предприемат изземване на документи.

По сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров от 16 януари е стартирало досъдебно производство. До тази мярка се е стигнало, след като самият той сигнализирал Софийска градска прокуратура, председателя на Народното събрание, министър – председателя, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС, но нито един от тях не е рагирал.
Досъдебното производство трябва да установи и дали направените инвестиции от газоразпределителните дружества отговарят на заявените от тях и утвърдени от КЕВР.
Изпълнението на тези задължения има пряко отношение върху цената на газта за крайния потребител, обясниха от прокуратурата.
Ще бъде проверено и вливането на търговски дружества в "Софиягаз” /впоследствие "Овергаз мрежи” АД/ и дали действията на КЕВР в това отношение не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта.
Досъдебното производство е образувано заради жалба на "Овергаз Инк" АД до ДКЕВР срещу "Булгартрансгаз" ЕАД, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до ПГХ "Чирен”.
Решението на КЕВР за увеличаване на цената на природния газ с близо 30 процента предизвика напрежение, а повечето политически сили изразиха несъгласие. Омбудсманката Мая Манолова заведе иск срещу решението за поскъпването.
Според обвинението бездействието на длъжностни лица от КЕВР може да доведе до налагане на финансови санкции и до разстройване на енергийната система на държавата.
Прокуратурата не съобщава срещу кои членове на КЕВР е образувано делото.
Припомняме, че действията на прокуратурата идват само няколко дни след скандалното видео, в което бизнесменът Сашо Дончев твърди, че е бил поканен от Георги Гергов в офиса му и там е бил посетен от Сотир Цацаров. Заради възникналия скандал Георги Гергов беше принуден да подаде оставка от ръководството на БСП. До там се стигна след ултиматума на председателя на партията Корнелия Нинова – или тя, или той.
В досъдебното производство срещу КЕВР ще бъдат разследвани евевентуални длъжностни престъпления при последното поскъпване на газта, топлоенергията и водата.