София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прокуратурата започва проверка на пешеходните пътеки

Национална проверка ще търси причините за многото катастрофи

6 годиниИнциденти 7 Боряна Райчева

Многото катастрофи и жертви по пътищата провокираха започването на национална проверка. Тя ще обхване дейността на МВР и МРРБ.  Това обяви на брифинг в МВР главният прокурор Сотир Цацаров. „През последните 20 дни има 10 убити и 230 ранени. Това повече не можеда продължава“, заяви той. Цацаров обясни, че до края на февруари, следващата година, ще бъдат огледани всички пешеходни пътеки – дали отговарят на закона и как са направени. Цацаров подчерта, че  за всяка нередност ще бъдат изпратени писма до кметовете на населените места.

„Жертвите и пострадалите при катастрофи са повече, отколкото можем да си представим от статистиката. Няма населено място и български дом да не е засегнат от войната по пътищата. Често жертви на катастрофи са деца, убити от шофьори, които не спазват правила“, посочи главният прокурор.

Вътрешният министър Валентин Радев отчете, че от началото на годината жертвите на катастрофи в населени места са 179, а по републиканските пътища, извън населените райони,  са загинали над 400 човека.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков поясни, че започва инвентаризация на пешеходните пътеки в населените места. Междувременно в ход е и проверка за републиканските пътища. Пешеходните пътеки трябва да са изцяло бели, а не с други знаци и елементи по тях. Законът за движение по пътищата би могъл да бъде поправен по отношение поддържане пешеходните пътеки изрядни, според норматива. Оцветяването на пешеходни пътеки в червено и жълто и всякакви символи е недопустимо.