София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Промени в Закона за БНБ

България трябва да гарантира независимостта на централния си трезор

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Правителството е одобрило днес проект за промени в Закона за Българската народна банка (БНБ), свързани с подготовката на България за присъединяване към валутния механизъм ERM II, наричан още "чакалнята на еврозоната" и към банковия съюз, Припомням, че министрите одобриха плана за присъединяване на България към двете структури на 22 август тази година.
 
В проекта, предлаганите изменения са направени според  изискванията на законодателството на Европейския съюз. Законопроектът е изготвен на основата на оценката и препоръките за България, направени от Европейската комисия и от Европейската централна банка.
 
Пресслужбата на кабинета Борисов 3, уточнява, че промените се отнасят до институционална и функционална независимост на централната банка, персонална независимост, забрана за парично финансиране и привилегирован достъп, поверителност. 
 
Забележките от Брюксел и от Европейската централна банка към България са за това, че при сега действащия закон не е напълно гарантирана независимостта на БНБ. Това е пречка, която трябва да се отстрани при кандидатстването та страната ни за така наречената чакалня на еврозоната.