София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Промени в закона за лова заради чумата по свинете

Разрешава се стрелбата по тези животни и през лятото

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Спешни промени в Закона за лова прие Народното събрание едновременно на първо и второ четене. Причината е опасността от навлизане на заразени диви свине от Румъния, където вече има доста положителни проби на чума по тези животни.
 
Промените в закона позволяват лов и през летните месеци, като според досегашната наредба ловният сезон се откриваше на 1-ви октомври и приключваше през втората неделя на януари.
 
 Освен възможност за отстрелване на животните и през лятото се дава и още един допълнителен ден за лов – сряда, като до този момент това можеше да се случва само през събота, неделя и празничните дни. Целта е да е да бъдат застреляни 120 хиляди диви свине, а промените засега ще важат само до края на тази година.
 
Припомняме, че за справяне с чумата правителството обяви и че се вдига 133-километрова ограда по границата с Румъния. Всички автомобили, които влизат оттам също минават щателни проверки. Абсолютно забранен е вноса на свинско месо, като ако такова бъде открито в колите, то се измерва, а автомобилите се дезинфекцират.
 
Освен в Румъния, африканската чума по свенете в момента е разпространена и в други страни от Европейския съюз като Летва, Латвия, Чехия и Унгария.