София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Променят методиката на програмата за саниране

Министърът на МРРБ обеща пари за програмата за саниране

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Програмата за саниране има нужда от оптимизиране и в нея да се предвиди по-строг контрол. Междуведомствена работна група ще разгледа методиката на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно със заместник-министър Малина Крумова проведе среща с членове на Управителния съвет на Камарата на строителите в България.

Министър Нанков припомни, че бъдещето на програмата зависи от дебатите, които ще бъдат проведени в Народното събрание. От страна на МРРБ са предложили Камарата на строителите в България да даде насоки за добри практики по отношение на качеството на изпълнение, неквалифицирания персонал и неспазването на изискванията за безопасност на места, които са констатирани при реализацията на отделни обекти.

Част от промените са забрана за използване на стиропора за саниране и увеличение на парите. Обсъдени бяха и въвеждането на типови договори и процедури при възлагането на обществени поръчки, което ще намали възможностите за обжалване на процедурите и ще съдейства за по-доброто изпълнение на проектите.