София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Промяна в НК за неизбежната отбрана иска премиерът

От днес се създава работна група по проекта

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Промяна в Наказателния кодекс иска премиерът Бойко Борисов и по-конкретно в текстовете за  неизбежната отбрана и превишаването на нейните предели. Това съобщи пред журналисти в Министерски съвет министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Вероятно до края на март ще имаготови текстове, с които да се преосмислят част от разпоредбите в НК, отнасящи се до института на неизбежната отбрана и превишаване пределите на неизбежната отбрана, които ще да бъдат предложени за обществено обсъждане, обясни още Цачева.

Повод за това стана убийството на Жоро Джевизов в Пловдив и позоваването на д-р Иван Димитров на института на неизбежната отбрана.

"Днес, с моя заповед, ще бъде създадена работна група. Разчитам в рамките на идната седмица да получим становища от съответните ведомства, които поканим - ВКС, ВСС, прокуратурата, неправителствени организации, експерти,граждански организации и граждани", каза Цачева.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев уточни, че необходимостта от прецизиране на съответните текстове се налага и заради това, че са настъпили промени в държавата през последните години, докато сегашните текстове са били прилагани, както и от необходимостта да се направи сравнение с други държави.