София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Промяна в организацията на председателството на ЕС

Одобрени за насоки за планиране на събитията

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Одобрени са нови насоки за планиране и организиране на събитията, които ще се проведат в страната ни по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Измененията отразяват настъпилите промени в цялостната концепция на подхода за организиране на събитията.

Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 отговаря за логистичната подготовка и обслужване на делегатите, които ще участват в събитията от календара на Българското председателство. В зависимост от нивото на участниците в събитията, задълженията и отговорностите по логистичното осигуряването на делегациите са разпределени между всички министерства и ведомства, които са предложили провеждане на събития в рамките на България.

Изменено е разпределението на отговорностите между съответните институции, като министерствата и ведомствата, направили предложения в календара на събитията на Българското председателство, следва да поемат допълнителни ангажименти по логистичната организация. В тази връзка са проведени множество предварителни срещи с министри и ръководители на ведомства за изясняване на новите положения, възможностите и ангажиментите на всяка една от страните.

С приемането на решението ще се осигури по-голямата яснота и ориентация за основните функции и отговорности на ресорните министерства и ведомства по отношение организацията на събитията от календара на Българското председателство.