София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пророчеството на Сорос: ЕС върви към забвение

Милиардерът призова хората в Европа да се събудят, ако ли не ЕС ще поеме пътя на СССР

пропускане
5 годиниИкономика 9 Боряна Райчева

ЕС трябва да се събуди за нарастването на антиевропейските настроения, ако ли не, отива като "сомнамбул към забвение" и "върви по пътя на Съветския съюз". За това предупреждава  88-годишният милиардер Джордж Сорос, цитиран от "Индипендънт".

Той призовава проевропейските политически партии да "поставят интересите на Европа пред своите" и да защитават блока "от враговете, както вътрешни, така и външни".

Сорос посочва Великобритания, Германия и Италия като държави-членки, в които проевропейските гласове заглъхват в лицето на гласния евроскептицизъм.

В своя статия за Project Syndicate милиардерът призова за "радикална" реформа на политическите системи в ЕС, за да осигури бъдещето си.

"Европа върви като сомнамбул към забвение и хората в Европа трябва да се събудят, преди да е станало твърде късно. Ако не го направят, Европейският съюз ще поеме пътя на Съветския съюз през 1991 г.", коментира Сорос.

Според него първата стъпка към защитата на Европа от нейните врагове, както вътрешни, така и външни, е да се признае степента на заплахата, която те представляват. „Втората е да събудим спящото проевропейско мнозинство и да го мобилизираме да защитава ценностите, на които е основан ЕС. Иначе мечтата за обединена Европа може да се превърне в кошмара на двадесет и първи век", допълва финансистът.