София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Простреляният данъчен - замесен в схеми за милиони?

Разследващите проверяват схеми за укриване на ДДС

6 годиниКрими 14 Боряна Райчева

Пресичане на ДДС схеми при внос на месо и месни продукти за стотици милиони лева може да са причина за опита за убийство на данъчния шеф Иво Стаменов, пише "24 часа". В НАП той отговаря за фискалния контрол над рискови стоки, като месо, месни продукти, зърно, зеленчуци, горива и други. Проверките в сектора на горивата още не са започнали и поради тази причина колегите на Стаменов изключват версията, че поръчителят е от тази сфера.

След покушението разследващите отделили най-голямо внимание на иззети документи, в които са описани схеми за укриване на ДДС чрез схеми за измами и конкретните имена, посочени в тях. Предстоят проверки на всяка от компаниите в описаните схеми за укриване на ДДС. Същата процедура ще се приложи и по отношение на зеленчуците и зърното, при които също се укрива оборот и се ползва неправомерно ДДС.

Поне две камери са снимали стрелеца, който в понеделник се опита да убие Иво Стаменов на ул. “Дунав” в идеалния център на София. Едната е точно до мястото на стрелбата, а другата е на сградата на ул. “Врабча” на метри от местопрестъплението, откъдето е минал убиецът. Заподозрян, обаче, няма.

Припомняме, че 43-годишният данъчен, оцеля при опит за убийство. След две операции, лекарите стабилизираха състоянието му. Той бе прострелян в джипа си БМВ, с който отивал на работа. Назначена е балистична експертиза, която да покаже дали е стреляно с пистолет или карабина.

Криминалистите очакват да бъде изваден от медикаментозната кома. Не е изключено обаче да не помни инцидента.