Гледай
на живо

Просветното министерство обясни за черно-белите учебници

Нямало скандал, издателите сами си решавали

От Министерството на образованието изпратиха съобщение до медиите, в което дават обяснения за т.нар. черно-бели учебници за бедни. По-рано в медиите и в социалните мрежи се появиха информации, че министерството планира да има два вида учебници по един и същи предмет и с едно съдържание – едните цветни, а другите черно-бели. Чернобелите учебници били по-евтини.

Тези съобщения предизвикаха възмущение и редица коментари. Предлагам децата на бедните да са правостоящи в клас, написа бившият служебен министър на околната среда Юлиан Попов.  

От министерството обясниха, че наредбата дава възможност учебниците от осми до 12-и клас да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат. Тази възможност е дадена, тъй като има предмети в по-горните класове, които не изискват задължително пълноцветен печат - например математика, физика, химия и други.

Всички учебници от първи до седми клас се купуват от държавата и са изпълнени при пълноцветен печат. Учебниците от осми до 12-и клас се купуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация, напомнят от министерството.

Министерството на образованието и науката одобрява съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците.Издателствата единствено носят отговорност за своите маркетингови послания, посочват от МОН.