София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест на овцевъди и животновъди

Искат оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Овцевъдите и козевъдите започват безсрочни национални протести от днес. Те ще блокират в 11 часа главния път София - Варна при разклона за Арбанаси. 

Животновъдите настояват за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша. 

Държавен фонд "Земеделие" обяви, че отпуска 8 милиона лева за стопаните на овце и кози, които изпитват затруднения заради ниската изкупна цена на млякото. Животновъдите поискаха държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите на фермерите от срива в изкупните цени на млякото.

Протестът се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация срещу политиката на Министерството на земеделието. За 18 юли е насрочен и протест пред Министерски съвет в София. Овцевъдите и козевъдите готвят колективен иск за 15 млн. лв. И уточняват, че фермерите не искат да правят хаос в държавата, а търсят справедливост.
 
Целият разговор можете да гледате в предаването Евродикоф – 13 юли, 20.00 ч. телевизия Евроком.