София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест на пчеларите-властта обеща:

Вместо пари, Консултативен съвет

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Постоянно действащ Консултативен съвет по пчеларство към Министерството на земеделието, горите и храните ще заработи до края на януари 2019 г. Това заяви пред журналисти заместник министъра на земеделието, Янко Иванов след среща с недоволни пчелари, продължила над час и половина във ведомството. 
 
В Съвета ще участват широк кръг пчеларски организации, а целта му  е да се идентифицират проблемите в сектора и се търси най-добрият начин за справяне с тях.
 
До решението се стигна след пореден седми пчеларски  протест в рамките само на тази година на пчеларите. Във времето от 13:00 до 15:00 часа стотици недоволни производители на мед от София, Варна, Шумен, Търговище, Разград и други градове се стекоха пред сградата на земеделското министерство, за да поставят своите искания.
 
Сред основните искания на протестиращите бяха тези, свързани с увеличаването на държавните субсидии в сектора, криминализирането на убиването на пчели, както и създаването на  Дирекция пчеларство към министерството на земеделието, горите и храните. 
 
Дали декларираното желание от страна на земеделското ведомство за справяне с проблемите в сектора ще доведат до желаните от протестиращите  резултати ще стане ясно в най-рано в началото на следващата година, когато се очаква да заработи новосформирания орган. Дотогава протестите спират.