София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест на родители на деца с увреждания

Борисов плаче за болно дете

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Родители на деца с увреждания излязоха на протест за шести пореден път. Националното протестно шествие е срещу действащата социална политика за децата с увреждания. Протестиращите заявяват, че искат промени в Закон за интеграция на хората с увреждания.

Десетки родители, облечени в черни тениски с надпис „ Системата ни убива“ настояват   за Закон за личната помощ, чрез който да се регламентира такава лична помощ за всяко дете и за всеки човек над 18 години с увреждания на базата на индивидуалните му потребности - рехабилитация, социална интеграция, образование и лечение.

Протестиращите родители категорично отхвърлят предлаганата реформа в ТЕЛК. 

На редовното заседание на Министерски съвет премиерът Борисов сподели, че е изгледал репортаж за дете с увреждане, който е предизвикал сълзи в очите му.

"Искам да видите какъв е случаят с вената с детето, което гледах сутринта по телевизията. Какъв е този администратор, дето кара жената да обикаля. Ревах като ги гледах, лично министърът да се занимае, така ли е както го казват. Няма ли човечност? Държавни пари, заплати вземат“, възмути се Борисов.

Шествието тръгна от сградата на президентството, премина през Министерския съвет и се насочи към НДК, където от няколко дни европейски представители дебатират социални политики в Европа.