София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОТЕСТ ПРЕД НС В ПЪРВИЯ РАБОТЕН ДЕН НА ДЕПУТАТИТЕ

СЪДЕБНАТА РЕФОРМА – СТАРАТА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС?

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Депутатите се завърнаха по местата си. В пленарната зала беше ударен звънеца за началото на новия политически сезон. Очакванията са, че на днешното заседание ще бъдат обсъдени стари теми на ново.
Първият работен ден след ваканцията стартира с декларации на лидерите на партиите. Предстоящите избори ще бъдат основна тема на дискусия. Другият въпрос, който беше обсъждан с месеци и продължава да бъде в дневния ред на Народното събрание, са реформите в съдебната система.
Те разбира се, както и преди ваканцията, станаха повод за поредната демонстрация пред входа на парламента. Недоволни граждани, този път от Обществения съвет за правосъдие, се събраха на рехав протест, за да напомнят, че искат истински съдебни реформи, а не "прах в очите".
Другото искане на десетината демонстранти, е незабавно освобождаване на всички магистрати, които са лъгали в мотивите на съдебните актове, както и преразглеждане на всички дела и прокурорски преписки, решени с явна заблуда на общественото мнение.
Исканията са внесени за разглеждане от парламентарните комисии. Решението ще бъде готово докрая на месеца.
Николай Колев-Босия беше арестуван за хвърляне на домати по депутатите, влизащи за първия си работен ден в залата.