София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест пред парламента заради мораториума за нови лекарства

Президентът Радев наложи вето на Закона за бюджета на НЗОК

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Протест пред Народното събрание организираха граждани, лекари и пациенти. Искането на протестиращите е да бъде отменен мораториумът върху нови лекарства. 

В Закона за бюджета на НЗОК депутатите записаха, че здравната каса няма да плаща нови за българския пазар лекарства, с изключение на генеричните. Това предизвика гневен отзвук както сред експерти, така и сред пациенти. Президентът Румен Радев също застана срещу тази поправка и наложи вето на Закона. 

“Мораториумът по § 6 не може да бъде мотивиран от фискални съображения. С него се засяга основното право на здравно осигуряване, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ, закрепено в чл. 52, ал. 1 от Конституцията на Република България. Мораториумът влиза и в противоречие с редица международни актове, по които Република България е страна”, се посочва в позицията на Радев.  

Организаторът на протеста посочи, че държат президентът да наложи вето и на Параграф 12 от закона и да се върне текстът, според който „няма право с пари от осигуровки да се купува здравен фонд“.