София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест пред съда за цената на водата

Очаквано делото беше спряно

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Граждани се събраха на протест пред сградата на Софийски адмистративен съд минути преди началото на делото, в което ще се гледа поскъпването на водата с над 9%  в София от 1-и януари 2018-та година.
 
Настоящото дело, което се гледа в Софийски адмистративен съд е свързано с  второто увеличение на цената на водата на софиянци от януари 2018-та, преди него обаче  има и друго от заведено през май 2017-та за предишно поскъпване на услугата.
 
А докато съдиите спират едни дела, тъй като други,  спорът по които се явява преюдициален, т.е. предшестващ ги, не могат да започнат  с месеци, цената на водата бавно, но сигурно се вдига с нови решения на КЕВР, които следва да се оспорват в   нови дела. 
 
И така до следващия протест пред съда, в който Столична община, притежаваща 25% от „Софийска вода“ и обявила се против поскъпването, не реши да изпрати свои представител, който да защити интересите на софиянци.