София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест пред Светия синод

Вярващи се обявиха срещу гласувано решение за честванията

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Около 15-20 протестиращи застанаха пред сградата на Светия Синод в София, за да обявят несъгласието си относно решението на духовниците от Българската православна църква да не участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.

На протеста част от хората бяха с тениски, изобразяващи българското знаме, а други носеха икони.

Въпросното гласуване, което предизвика недоволството на вярващите е станало в отсъствието на българския патриарх Неофит. Той от своя страна пое отговорност и прие подадената ръка от Македонската православна църква.
Журналистът и общественик Горан Благоев изрази съмнения, че може да се преразгледа решението за участие в честванията.

"Не мисля, че на 27-28 май ще има официално църковно присъствие в Охрид, а по-скоро ще се чества неделята на всички български светии на 10 юни с литургия в катедралния храм "Св. Александър Невски", изтъкна Благоев.

Д-р Милен Врабевски, председател на фондация "Българска памет", заяви че след сключения договор за добросъседство и сътрудничество с Македония е получено за пореден път огромно разочарование от Светия синод - една забрана за честване на 1000-годишнината на Охридската архиепископия.

"Преди около шест месеца бяхме отново тук, но разликата е, че тогава беше мълчаливо бдение в подкрепа на мъдрото решение на Светия Синод, но за нещастие оттогава няма никакво движение на фона на твърдението на патриарх Неофит, че трябва да приемем подадената от Македония ръка", обясни той.
Според него забраната на българските духовници да участват в честванията в Охрид трябва да бъде разследвана от съответните органи и служби.

"Трябва да се провери чуждото влияние върху институции, които на пръв поглед трябва да са независими от държавата", допълни Врабевски.

Част от протестиращите заявиха, че специално създадената комисия по въпроса Българската православна църква да стане Църква-майка на Македонската православна църква (МПЦ) нефункционира. Според тях през последното десетилетие не са извършени никакви действия по въпроса за духовното обединение с братята от двете страни на границата.

Вярващите издигнаха редица лозунги и плакати. Част от тях гласят : "Седем века Охридската архиепископия е била на цяла България", "Не се страхувайте да сте църква-майка на Охридската архиепископия".

Очаква се протестът да продължи само пред сградата на Светия синод без шествие. Протестът е организиран от Фондация "Българска памет".