София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест пред украинското посолство в София

Протестиращите: Не можем да позволим нашите българи в Украйна да се чувстват незащитени

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Проведе се протест под наслов "Спрете терора над българите в Украйна" се пред украинското посолство в София. Демонстрацията е провокирана от действията на украински националисти срещу представители на българското малцинство в Украйна, по-конкретно радикални националисти в Белгород пребиха и заляха със зелена боя представителя на българската общност в Украйна Василий Кащи.
"Нашите сънародници там ни съобщиха, че са обвинявани в сепатаризъм заради това, че говорят на български език. Не можем да позволим нашите българи в Украйна да се чувстват незащитени. Да се надяваме, че властите в Украйна ще вземат някакви мерки срещу радикалите, да се успокои и обстановката в страната, да се започнат преговори", искат протестиращите.
Целта на протеста е да покаже на българите в Украйна, че техните сънародници ги подкрепят. Протестиращите ще изпратят писмо до украинския посланик у нас.