София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест пред военното ведомство срещу Каракачанов

От партия „Възраждане“ искат оставката на правителството

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Политическа партия "Възраждане" организира протест пред сградата на военното министерство в София. Присъстващите – около 20-30 души настояват за оставката на правителството по повод водените преговори с Република Турция за сключването на двустранно споразумение за провеждането на презгранични операции по т. нар. програма "Air Policing".

Кабинетът извършва национално предателство и не може да гарантира националния суверенитет и националната сигурност на държавата, заяви пред news.bg Костадин Костадинов, председател на ПП "Възраждане"

По думите му, българското правителство се е съгласило чужда армия и самолети да охраняват границата ни, при условие, че по Конституция това е задължение на Българската армия.

Костадинов подчерта, чеа споразумението е "пълзящ орган на суверенитет" и България се превръща от държава в територия, която не може сама да гарантира сигурността на собственици си граници и някой друг трябва да го направи вместо нея.

Програма "Air Policing" e 24-часова охрана на въздушното пространство на държавите членки на НАТО. Тъй като България не разполага с достатъчно самолети да изпълнява 24-часовите дежурства на въздушното ни пространство, италиански, американски и български самолети осигуряват сигурността, за което страната ни си плаща. Това, според Костанидов, е абсурдно, защото с тези пари България може да закупи собствени самолети. Още по-абсурдно, по думите му е това, че тази година ще бъде подписан договор и с Турция, която да се включи в пазенето на въздушното ни пространство. "Нека се разходим из града и да попитаме българските граждани коя държава смятат за заплаха на националната ни сигурност на България - Турция или Русия", призова той.

От партия „Възраждане“ смятат да пуснат сигнал в прокуратурата затова, че е извършена държавна измяна.

"Ние ще настояваме Красимир Каракачанов да бъде разследван от съответни компетентните органи, заедно с цялото правителство", заяви Костадинов.

Протестиращите заявиха, че ръководството на военното ведомство е най-некадърното, най-продажното и най-корумпираното в новата ни история. Те издигнаха лозунги с надписи като:  "Каракачанов и Борисов са национални предатели", "Не даваме българското небе на Турция", "Каракачанов, този път за колко се продаде на Турция" и други.