София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест срещу Фандъкова заради ремонтите в София

Имайте търпение – призовава Общината недоволните

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Протест срещу кмета на София Йорданка Фандъкова е насрочен за този час пред Столичната община. Причината: недоволството е ремонтът в центъра на града. Реконструкцията на ул. "Граф Игнатиев", както и новият облик на градината пред църквата "Свети Седмочисленици" предизвикаха бурни реакции в социалните мрежи. 
 
Въпреки масовите критики обаче, има и сериозни защитници на промените в София, които призовават за търпение до окончателното завършване на ремонтите. За търпение призова и главният архитект на столицата Здравко Здравков – за да се крайния резултат. Предстои озеленяване, довършителни дейности по трамвайните трасета и плочките. От общината обясняват, че има още работа по реконструкцията на "Граф Игнатиев", а за некачествено изпълнение фирмата е заплашена от санкция за над 1 милион лева. Главният архитект защити свършеното дотук, но с уговорката, че „Столична община държи на качеството. Ако се разминава нещо по плана за "Графа" , ще има глоби и ще се прави, докато се довърши както трябва“.
 
Авторът на проекта Иво Панталеев обясни, че плочките пред църквата „Свети Седмочисленици“ били подобни на тези в Мюнхен. И че лично той много харесвановия вид на градинката пред храма. Цветовете били подбрани за да са в тон с църквата. В контраатаката срещу недоволството от емблематичната градина пред „Свети Седмочисленици“ се включи и заместник-кмета по транспорта. Той обясни, цитирам: „плочките изглеждат криви, защото трябва да отвеждат водата“. Евгени Крусев  допълни, че няма да си подаде оставка заради неодобрените от част от обществеността ремонти в София.