София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест срещу изсичането на Западния парк

Граждани настояват за повече полиция в района

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Множество хора се събраха на протест в столичния Западен парк, за да изразят недоволството си срещу незаконната сеч, извършвана там от години, както и срещу замърсяването на района с отпадъци.
 
Протестиращите настояват в парка да има конна полиция, която да следи да всякакви нередности. Те искат и да се възстанови горското стопанство,  да се постави бетонна ограда и  да се извърши райониране на парка, за да могат да се подават сигнали за незаконна сеч.
 
Мнението на недоволните е, че Столична община демонстрира безсилие по отношение на проблема с ромите, превозващи с каруците си незаконно отсечени дървета.
 
„Проблемът е от много години. Показват се репортажи, но нищо не се случва. Мислим, че няма воля да се реши този проблем”, заявяват хората.
„Може би до 2 месеца ще има 3 патрула в парка, които ще обикалят през светлата част на денонощието. От СДВР ще отпускат при възможност и конна полиция”, заяви зам.-кметът на район „Красна поляна” Николай Вушовски.
 
Като контрапункj на изсичането на дървета, инициативи на нерправителствени организации, свързани със залесяване, се провеждат периодично в парка. Такава прeдстои и тази сряда.