София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОТЕСТ СРЕЩУ „ЛУКОВМАРШ“ СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ

ПОД НАДСЛОВ: „БЕЗ НАЦИСТИ ПО УЛИЦИТЕ НИ“

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

За четвърта поредна година в София беше организиран протест срещу провеждането на „Луковмарш“. Демонстрацията започна пред Националният дворец на културата. Тя беше организирана от движението „Антифашистко действие – София“.

Като пример за агресивни форми на национализъм за изминалата година протестиращите дадоха размириците в гоцеделчевското село Гърмен между българи и роми, както и напрежението, възникнало в столичния квартал „Орландовци“ отново между българи и роми. Валентина Георгиева припомни и случая от лятото на 2015 година, когато възрастен мъж беше пребит от група младежи, докато се разхождал в Борисовата градина с внучетата си, които младежите помислили за ромчета. Георгиева подчерта, че границата между патриотизъм и национализъм е тънка.
По време на шествието полицията задържа момче, което беше посочено от присъстващите като провокатор.
Днес в столицата трябваше да се проведе „Луковмарш“, но от Столичната община не са издали разрешение. Позволили са на желаещите само да поднесат цветя пред къщата на генерал Христо Луков, която се намира на улица „Тракия“ 1.