София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протест срещу умъртвяването на животни

Евтаназията на заразен добитък продължава и днес

6 годиниАгро 5 Боряна Райчева

В ямболското село Шарково днес продължава умъртвяването на животни заради откритата зараза от чума, съобщи БНР.

През изминалите дни бяха евтаназирани над три хиляди овце и кози.

Собствениците на животните днес излизат на протест пред президенството в столицата.

Над петдесет души от Варна и Бургас са дошли да подкрепят жителите на село Шарково срещу наложената им евтаназия. Това каза за БНР кметът на селото Иван Апостолов.

"Има хора от Бургас, от Варна, които стачкуват, повече са от 50-60 човека някъде. Докторите са тука, полицията е тука. Хората са склонни вече и това да става, защото, нали разбирате, три дена напрежение, какъв стрес е за тях. Те говореха и пред министъра, че някои искат животни, други искат парична сума“, разказа кметът на Шарково. Според него обаче проблемът няма да свърши само с тяхното село.

Апостолов предупреди, че тепърва предстои евтаназия на животни в други села в Ямболско и Бургаско.

Министърът на земеделието Румен Порожанов съобщи, че в понеделник в България идват експерти от Главна дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" (SANTE) на Европейската комисия, които да установят дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.

Порожанов обеща също от понеделник да започне изплащане на компенсации в размер на повече от 200 лева или да се осигурят нови овце и кози на стопаните.

Въпреки това обаче животновъдите са притеснени, че поминъкът им е обречен, тъй като са в рисков район. „Районът на Странджа-Сакар е рисков от гледна точка на биосигурност. Джамбазлъкът - нелегалното вкарване на животни от другата страна, съществува, защото там цените са малко по-ниски", каза земеделският министър.

В същото време ваксината била неприемлив вариант, тъй като рестрикциите към държавата ще бъдат поне две години и то към цялата страна. Това обясни изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев.