София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протест срещу властта – първи ден, без провокации

Не се сбъднаха предупрежденията за преврат, и то кървав

5 годиниОбщество 14 Боряна Райчева

Стотици граждани излязоха на протест пред Народното събрание с искане за оставка на правителството и смяна на системата на управление в страната. Участие в него взеха граждани и българи, живеещи в чужбина. Инициатори на протеста са живеещият в Лондон Емил Русанов, собственик на сайта "Будилник", Росен Миленов и Светослав Козлуджов. Той бе организиран в създадена група в социалната мрежа Facebook. Напрежението сред протестиращите ескалира, те се струпаха пред Народното събрание с викове „оставка“ и „българи, юнаци“. Парламентът бе ограден от полиция и жандармерия. Противно на информацията в много медии, че МВР има сигнали за подготвян кървав преврат с участието на паравоенни формирования, протестиращите изразиха недоволството си без да провокират полицията, без изстъпления и без да предизвикват ексцесии. Не се сбъдна и предупреждението, основано на сигнали от МВР, че Денят на отворени врати в президентството ще бъде използван, за да се окървави протеста. Още от снощи много медии и сайтове предупредиха, че в МВР и ДАНС имало сигнали как група провокатори ще щурмуват президентството в Деня на отворените врати. Подобен сценарии не се реализира.

Основните искания на притестиращите са незабавно оттегляне на цялото правителсвво, промяна в политическата система и излъчване на нов кабинет, който да бъде определен от гражданите.

Утре протестиращите се събират отново пред Народното събрание. Следващият ще е на 26 септември пред централата на Европейската комисията в Брюксел, където протестиращите ще внесат петиция, в която описват тревожното състояние, в което се намира България.