София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест за промени в образователната система

Националната гражданска инициатива стартира подписка

7 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Граждани се събраха пред храм-паметника "Свети Александър Невски", за да протестират за качествена и иновативна образователна система в детски градини, ясли и училища и за съвременен образователен модел.

Те поискаха мандатност на директорите, както и създаването на комисия за контрол на учебните заведения. Демонстрантите настояват още за адекватен брой персонал за детските градини и ясли, както и да има период за адаптация за детето след постъпването му в детска ясла или градина. Председателят на националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система – Васил Николов, съобщи, че е организирана национална гражданска инициатива и е стартирана подписка, в която до момента са се подписали над петнадесет хиляди човека.
Шествието започна от храма, като протестиращите тръгнаха към Националната библиотека, където ще проведат работна среща с родители и учители , за да обсъдят проблемите и да изяснят позициите си по темата.