София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протестите срещу властта продължават

11 души са задържани вчера

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Протестите срещу правителството продължават и днес, след като вчера, за втора поредна неделя, масови демонстрации се проведоха в редица градове на България. Граждани от десетки градове в страната излязоха по улиците, за да изразят недоволството си срещу високите цени на горивата, предстоящото увеличение на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, увеличението на размера на данъка върху автомобилите, нарастващите разходи за живот и ниски доходи. Демонстрациите бяха придружени от призиви за оставка на правителството.

Въпреки засиленото полицейско присъствие и жандармерия, протестиращите успяха частично да блокират ключови магистрали и пътища в страната, както и граничните контролно-пропускателни пунктове на границата с Гърция и Турция.

Само за вчера в София имаше организирани четири протеста, които блокираха движението в централната част на града за няколко часа.

Около 1700 автомобила и около 3500 души са участвали в протестите в цялата страна вчера, посочват от МВР, допълвайки, че демонстрациите са преминали без сериозни нарушения на обществения ред.

По информация на директора на Главна дирекция „Националната полиция“ Христо Терзийски, 11 души са арестувани при проявите в страната. В София са задържани четирима. „Най-сериозният е в СДВР. Става въпрос за дрифтиране по време на протеста в София, за което е задържан 20-годишен младеж, образувано е бързо полицейско производство за хулиганство“, обясни Терзийски. Директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов уточни, че заради действията на младия мъж, който е криминално проявен, е имало реална опасност да бъдат наранени случайно граждани и полицаи.

МВР съобщава, че са съставени 58 акта за установени административни нарушения, 38 фиша и 55 протокола.

Общо над 2000 служители на полицията и жандармерията, включително 1000 в българската столица, са се грижили за опазването на обществения ред.
Междувременно снощи, за поредна вечер, пред Министерския съвет се събраха и майки на деца с увреждания. Те обявиха, че ще продължат протестните си действия, макар и без да блокират пътища, до приемането на оставката на Валери Симеонов от парламента.