София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протести в Брюксел срещу Тръмп

Близо 10 хиляди души изразиха недоволството си към политиката му

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Първата визита на американския президент Доналд Тръмп в Брюксел в НАТО и Европейския съюз беше съпроводена от протести. В белгийската столица близо 10 хиляди души се събраха, за да изразят недоволството си от политиката му.

Демонстрацията срещу Тръмп е имала за цел да привлече вниманието към сексизма и расизма на президента, а също да разкритикува позициите му за климатичните промени и социалните права. Участниците в проявата носеха плакати с текст „Без забрана, без стена“ в знак на протест срещу опитите на американския президент да попречи на граждани от няколко преобладаващо мюсюлмански страни да влизат в Съединените щати и срещу плановете му за изграждане на стена по границата с Мексико. Други бяха в костюми на Статуята на свободата.

По време на визитата си, Доналд Тръмп ще се срещне с представители на Европейския съюз, а по-късно ще участва в среща на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО – организация, която преди време той нарече „отживелица“.