София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протести в Девин срещу поскъпването на водата

Новата ценна е незаконна, твърдят гражданите

6 годиниОбщество 16 Боряна Райчева

В Девин ще се проведе протестен митинг заради увеличението на цените на питейната вода и липсата на пречиствателна станция в района. Инициативният комитет "Да защитим цената на водата в Девин" призовава жителите на града да се съберат днес, за да настояват да се върне старата цена. Пред БНР Лора Славчева, която е председател на комитета, разясни какво е увеличението:

"При нас, от второто увеличение вече, в областта водата става 2,35, а специално за община Девин, тъй като ние нямаме пречиствателна станция, тя е 1,75 лева", каза тя.

Според инициативния комитет поскъпването на водата е незаконно и въпреки че Комисията за енергийно и водно регулиране вече взе решение и новите цени са определени, Славчева не смята, че протестът е закъснял:

"Не смятам, че е закъснял по простата причина, че ние не за първи път реагираме. Ние водим една преписка от месец март с КЕВР на основанието, че цената на водата в нашата област е незаконосъобразно вдигната", заяви тя. По думите й за увеличението вече е сезирана и прокуратурата.

"Добре, нека да се увеличи водата, макар и не толкова драстично, но поне да има и някакви инвестиции - Девин е един бързо развиващ се туристически, балнеоложки център, който, за съжаление обаче няма пречиствателна станция. Ясно е, че ще се вдига цената на водата, за да има някакви инвестиции, но поне да дочакаме следващите години - до 2021 година, нещо да се върна като инвестиции", каза още Славчева.