София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протести в САЩ срещу имиграционната политика на Тръмп

В над 700 града са организирани митинги

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Хиляди души излязоха на протести в САЩ срещу имиграционната политиката на Тръмп за задържане на мигранти и разделянето от децата им на незаконни гранично-пропускателни пунктове.

В над 700 града има организирани митинги, които привличат стотици хиляди хора в цялата страна от градове като Лос Анджелис и Ню Йорк, до консервативните Апалачия и Уайоминг. Хората са развълнувани от съобщенията за деца, отделени от семействата им на границата с Мексико, предаде АП.

Повече от дузина протести бяха организирани в цяла Канада, включително в Торонто, Халифакс, Отава и Ванкувър.

Хиляди, облечени в бяло се събраха рано в събота сутрин в парка Лафайет срещу Белия дом, въпрехи горещото време. Пожарникарите разпръснаха вода над събралите се, за да им помогнат да се охладят. Протестиращи се събраха и на улица близо до голф игрището в град Бедминстър, щата Ню Джърси, където Тръмп прекарва уикенда си.

"Какво следва? Концентрационни лагери?”, пише на някои от плакататите.

В град Портланд, щата Орегон, се стигна до сблъсъци с участници в контрапротест, наложили намесата на полицията.

Протест имаше и в центъра на Ванкувър. Демонстрантите се събраха в американското консулство за речи, преди да излязат по улиците и да тръгнат към "Тръмп Тауър". Съорганизаторът на протеста Саманта Монктън заяви, че политиката за нулева толерантност е неприемлива.

"Трябва да се изправим пред това, не можем да поставим децата в клетки, не можем да поставим семейства в клетки. Това е смешно”, каза тя.

Демонстрантите във Ванкувър протестират и срещу канадската политика. Те твърдят, че повече от 45 000 мигранти са били арестувани през последните шест години. Данните от Агенцията за гранични услуги в Канада показват, че през последните две години са задържани най-малко 300 непълнолетни.

Недоволните настояват Канада да се оттегли от споразумението за сигурна трета държава, което изисква бежанците да кандидатстват за убежище в първата "сигурна" държава, в която пристигат.

“Щатите не са безопасно място. Трябва да се подобрим и по отношение на създаването на по-безопасни места в Канада, но САЩ не са безопасно място за пътуване", каза Монктън.

Американският президент Доналд Тръмп подписа миналата седмица заповед, с която приключи политиката за разделяне на децата от родителите им на границата, но политиката на задържане и депортиране на мигранти остава в сила.

Повече от 2000 деца са били вече отделени от родителите си и са държани в условия, които критиците описват като "бебешки затвори".

Отделът за национална сигурност твърди, че 522 деца са се събрали отново със семействата си.