София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протести „за“ и „против“ рестарта на АЕЦ „Белене“

Преди дни правителството обяви възобновяване на проекта

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

„За“ и „против“ рестарт на проекта за АЕЦ „Белене“ – протест и контрапротест ще се проведат днес пред Министерски съвет.

Обединението „Демократична България” излиза срещу проекта в 18.30 часа. Според тях той опасен и неизгоден. „Изразяваме несъгласие с това милиарди левове да бъдат излети в корупционния гьол "Белене" и в джобовете на сателитите на Путин“, казват от дясното движение.

Вчера стана ясно, че от СДВР са поискали „Демократична България“ да променят датата на протеста, защото по това време имало организиран контрапротест на АБВ.

„Демократична България е заявила в общината и обявила в Столична община и публичното пространство организацията на протеста, в указаните от закона срокове. Заявяваме, че СДВР няма никакво законно основание да иска промянта на мястото, часа и деня на събитието. Забрана за провеждането на протеста, може да бъде наложена само от кмета на Столична община, в 24 часов срок от уведомлението за провеждането му. Такава забрана няма“, се казва в съобщение на дясното обединение, изпратено вчера до медиите.

Днес, по същото време, АБВ организира митинг в защита на новата централа. Според Румен Петков възобновяването на проекта дори е закъсняло.

Припомняме, че преди дни кабинетът „Борисов” обяви рестарт на проекта за АЕЦ „Белене”. Ако идеята получи зелена светлина и от Народното събрание, ще се търси проект на пазарен принцип, без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на ток. Китайски инвеститор вече официално заяви интерес към втора ядрена централа.