София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протестиращи медици се срещат със здравния министър

Искат увеличение на заплатите

5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Протестиращите медицински сестри в болницата в Козлодуй поискаха спешна среща със здравния министър Кирил Ананиев. Причината е ниското заплащане, което буквално е довело персонала на лечебното заведени до ръба на физическото оцеляване.
 
Основната работна заплата на медицинските сестри в болницата „Св. Иван Рилски”е 580 лева, а повечето от тях работят на две места, за да могат да покрият разходите си. 
 
Недоволството им е провокирано и от лошите условия на труд, като двете причини са довели до масови напускания на голяма част от персонала.
Припомняме, че протестът започна в неделя, когато медицинските работници излязоха  пред болницата и заявиха, че ако настоящите условия не бъдат променени, те няма да подготвят трудовете си договори и всички заедно ще напуснат.
 
Директорът на болницата предложи нов тип финансиране на общинските лечебни заведения, което ще позволи заплатите на медиците да бъдат финансово разделени от средствата за грижите за пациентите.
В последните три  години от Общинския съвет са отпуснати над 1,5 млн. лева в базата на болницата. До голяма степен заплащането на медицинския персонал зависи от местната власт, тъй като болницата е общинска.
Проблемът с ниското заплащане е поставен на дневен ред и в месния парламент.
 
Председателят на Общинския съвет Мая Занева коментира, че местната власт не е абдикирала от задълженията си към лечебното заведение, но общинските съветници не могат да поемат ангажимент за повишаването на заплатите.