София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протестиращите майки канят депутатите на среща

Питат докога децата им ще зависят от политическото бездействие

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

240 поименни покани получиха днес в пощенските си кутии в Парламента народните представители. Всички те са призовани от родителите на деца с увреждания на 21 септември от 14:00 часа да пресекат на тротоара срещу входа на работното си място и да отидат в палатковия лагер на майките и да се срещнат с тях. 
 
Целта- ден преди отбелязването на Независимостта на България майките да припомнят на депутатите, че независимостта на децата им е зависима от решенията, които те трябва да вземат в пленарна зала, а обещаният срок за реална помощ към тях- 1-ви октомври изтича.
 
Независимостта и на 22-годишния Христо, който от раждането си се бори с тежката диагноза "детска церебрална парализа", също зависи от решенията, които избраниците на народа ще вземат за него. Засега те му отреждат да оцелява с 138 лева на месец и с молитвите на майка си.
 
Дали  поканите, които Христо и майка му пуснаха в кутиите на депутатите  ще бъдат прочетени? Дали ще стигнат до тях? дали народните избраници ще променят нещо в тази и други подобни истории, или ще ги подминат, както днес  в кулоарите на Парламента подминаха майките и съдбите им. Отговорите на всички тези въпроси ще получим този петък.