София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протестите на майките продължават

Депутатите гласуват на първо четене Закона за хората с увреждания

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

За пореден ден майките на деца с увреждания и гневни граждани излизат на протест. Снощи те се събраха пред Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Протестиращите майки обявиха, че демонстрациите им ще продължат, докато вицепремиерът не се оттегли от поста си. „Всеки ден ще е така, до оставката“, скандираха недоволните, които блокираха за кратко кръстовището на „Мария Луиза“ и бул. „Тодор Александров“, след това се върнаха отново пред Министерски съвет.

Майките заплашиха с редовни граждански неподчинения, докато исканият им не бъдат чути.

До напрежението се стигна след изказване на Симеонов, в което той нарича майките „кресливи жени, които спекулират с „уж болните си деца“. След проведен Коалиционен съвет при премиера Борисов вицепремиерът се извини публично за думите си, но майките бяха категорични, че извинението му не променя нищо.

Междувременно два ключови законопроекта - за хората с увреждания и за личната помощ получиха зелена светлина в три парламентарни комисии, а днес ще бъдат гледани на първо четене в парламента.

Един от текстовете в законопроекта за хората с уврежданията предизвика напрежение, а именно Националният съвет за интеграция на  хората с увреждания да се оглавява от ресорния вицепремиер. В настоящата ситуация това е Валери Симеонов, чиято оставка се иска от протестиращите. Предложението обаче е записано в проекта преди четири месеца, когато никой не е искал оставката на Валери Симеонов. Сега от ГЕРБ заявиха, че между двете четения на закона в парламента, може да се върне старото положение и председател на съвета отново да бъде социалният министър.

От опозицията също скочиха срещу идеята Валери Симеонов да застане начело на новия орган.