София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протестите срещу цените на горивата продължават

Настояват за цена за литър до 2 лева

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Протестите срещу скъпите горива постепенно обхващат цялата страна и след събота, когато най-изразеният бе в Стара Загора, продължиха и в неделя.

За втора поредна седмица недоволни граждани блокираха ключови пътища в страната. Участниците обясняваха, че действията им не са само срещу скъпите горива, а и срещу поскъпването на данъците на колите, застраховката „Гражданска отговорност".

В Благоевград над 100 автомобила блокираха с „жива верига“ главен път Е-79 край Железница за около 40 минути. В района се образуваха километрични колони от леки и тежкотоварни автомобили и в двете посоки на пътя.

В Пазарджик над 50 автомобила и около 150 души блокираха пътя за АМ „Тракия" за около 30 минути. През това време автомобилите към Пазарджик се отклоняваха през селата Сарая и Ивайло. След това шествието тръгна обратно към града по бул. „Георги Бенковски“ с включени клаксони и развети знамена.

В Ямбол колона от автомобили премина през целия град. От колите се вееха трибагреници, а шофьорите натискаха клаксоните.

Граждани на Сливен също се включиха в протеста, като за кратко движението по пътя Ямбол - Сливен бе блокирано.

Организаторите се заканиха да продължат с протеста, като подкрепят и други градове в страната. Категорични са, че ще продължат да излизат всяка събота докато цената на горивата не бъде понижена до 2 лева. Към протеста се очаква да се присъединят и майките на деца с увреждания, които настояват за оставката на Валери Симеонов.