София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протестите във Войводиново спират засега

Ромски организации излизат пред Министерски съвет

пропускане
5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Продължаващите вече  близо седмица протести срещу незаконните къщи в ромската махала в пловдивското село Войводиново, от временно се прекратяват. Причината - недоволните искат да изчакат двуседмичния срок, в който собствениците на незаконните имоти, могат да обжалват събарянето им пред съда.
 
Припомняме, че недоволството там избухна, след като на 6-ти януари вечерта сбиване между военнослужещ и няколко роми, доведе до приемане на военния в болница с тежки наранявания. 
 
Това предизвика силно напрежение в селото, като се появиха заплахи за саморазправа. За да успокои страстите на мястото, ден по-късно пристигна и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който обяви, че започва незабавно бутане на незаконните къщи в ромската махала в селото. Със свое изказване пред медиите на място Каракачанов предизвика и остра обществена реакция, заявявайки, "циганите в България станаха вече много нагли".
 
Именно тези думи на вицепремиера доведоха до сезиране на Комисията за защита от дискриминацията, както и до сформиране на подписка в Интернет с искане на извинение от негова старана и оставка. В подписката до този момент са се подписали близо 1000 души. Във връзка с изказването на Каракачанов, пред Министерски съвет днес от 14:00 часа неправителствени ромски организации ще проведат свои контрапортест с искане вицепремиерът да освободи заемания от него пост.