София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протестът срещу Валери Симеонов продължава

Майките се заканват да останат под прозорците на властта до оставката му

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Протестът на майките на деца с увреждания и граждани срещу вицепремиера Валери Симеонов продължава и днес с начален час 17.30 часа.
Вчера недоволните за кратко блокираха столичния бул. "Дондуков".

Протести имаше и в Силистра, Пловдив и Враца, а протестиращите се заканват да останат под прозорците на властта, докато вицепремиерът не подаде оставка.

Поводът за протеста е изказването на Симеонов, че протестиращите майки са "кресливи жени, които спекулират с уж болните си деца". Изказването беше направено след заседание на Национален съвет за тристранно сътрудничество на 16 октомври, вторник, по повод Закона за хората с увреждания.

От своя страна вицепремиерът Валери Симеонов категорично заяви, че не вижда защо да подава оставка. „Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли - не боли, това е истината”, каза вчера той и посочи, че ще се оттегли от поста си, само ако коалиционните партньори поискат това от него.

Премиерът Борисов също коментира темата от Обединените арабски емирства, където е на посещение. Той каза, че ако поиска оставката на Симеонов, правителството ще падне и в държавата ще настъпи хаос.

На този коментар пък лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори чрез профила си във Фейсбук, че Борисов, че припознава думите на Симеонов и избира властта, вместо да подкрепи майките, болните деца и тяхното нещастие. “За тези хора няма нищо свято – нито майчинство, нито болката на дете. За тях е важно само да са на власт и да си разпределят постове и поръчки“, коментира соцлидерката.