Гледай
на живо

Проучване: 40% от руснаците не пият изобщо алкохол

От време на време пият 59% от населението

Проучване: 40% от руснаците не пият изобщо алкохол Почти половината от руснаците са започнали да употребяват по-малко алкохол през последната година, а... thumbnail text

Почти половината от руснаците са започнали да употребяват по-малко алкохол през последната година, а тези, които тотално не пият са 39%, сочат резултатите от проучване на общественото мнение, информира РИА Новости.
Социолозите отбелязват спад в нивото на консумация на алкохол в Русия. Според тях през 2009 г. ¼ от руснаците са заявили, че не употребяват спиртни напитки, докато тази година са вече 39% (жените и 18-24-годишните - 47%).
От време на време пият 59% от населението, но в повечето случаи - не повече от няколко пъти на месец. Два или три пъти в месеца пият алкохол 16%, мъжете - 23% (11% при жените).
Само 4% от анкетираните са признали, че са започнали да използват повече алкохол, обратното твърдят 44% от респондентите.
Според проучването по-голямата част от руснаците (80%) вярват в отрицателното въздействие на всички видове алкохол - в една или друга степен. С това твърдение е съгласна и голяма част от тези, които го употребяват – 65%.
В съществуването на безвреден за организма алкохол вярват само 15% от респондентите. За такива напитки се считат вино, бира и ракия.