София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Проучване: Болшинството руснаци харесва Сталин

8 % дават само отрицателна оценка на политиката на Сталин

7 годиниПолитика 16 Боряна Райчева

Половината от руснаците (50%) дава положителна оценка на работата на Йосиф Сталин като лидер по време на Втората световна война, сочи проучване на "Фондация за общественото мнение".
Една трета от анкетираните (32%) определят ролята на Сталин във войната като „и положителна, и отрицателна“. 8 % дават само отрицателна оценка, а 11% не могат да преценят.
Повече от половината от анкетираните (55%) вярват, че ролята на Сталин в днешна Русия се оценява справедливо, а 19% от тях са на противоположното мнение.
Повече от половината от руснаците (56%) наричат Деня на победата "национален празник", една трета (35%) - на държавата, а 6% - на семейство. При 87% от анкетираните член от семейството е воювал във Втората световна война.
Проучването показва, че 29% от руснаците изпитват гордост и чувство на патриотизъм, когато чуят думите "Великата Отечествена война". 18% свързват тези думи с мъка, болка и сълзи, а 13% чувстват радостта от победата. По-голямата част от анкетираните (79%) заявяват, че ще вземат участие в събития, посветени на Деня на победата, а 18% отказват да участват.
Анкетата е проведена на 2 май и включва 1500 души от 104 населени места от 53 области от Русия. Грешката не надвишава 3.6%.