София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проучване: Повечето американци са „за“ сътрудничеството между Русия и САЩ

Заедно можем да се борим срещу тероризма, коментира Доналд Тръмп

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Повечето американци подкрепят сътрудничеството между Русия и САЩ в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия. Това показват публикувани във вторник резултати от проучване, проведено от Университета на Мериленд.
Социолозите са решили да разберетат аккво е отношението на гражданите към "Ислямска държава“ и конфликта в Сирия. Според техните данни 60% от американците гласуват в полза на сътрудничеството между Москва и Вашингтон в борбата срещу екстремистите.
Според 53% от гражданите борбата срещу тероризма трябва да бъде приоритет за Северна и Южна Америка и да засенчи въпроси като "нарастващата сила на Китай и възраждащата се Русия." Повечето респонденти подчертават, че ако борбата срещу тероризма означава партньорство с Москва, то „така трябва да бъде“.
В същото време само 2% от американците вярват, че приоритет на Вашингтон в Сирия трябва да бъде оставката на президента Башар Асад, за което непрекъснато говори американската администрация. Малко над половината от анкетираните смятат, че основната цел трябва да бъде победата над ИД и техните поддръжници.
Кандидатът за президент от Републиканската партия Доналд Тръмп е заявявал многократно, че поражението на „Ислямска държава“ е от първостепенно значение за САЩ и надделява над целта за отстраняването на Асад от власт.
Ние трябва да се съсредоточим върху терористичната групировка, а не върху Сирия, подчертава Тръмп. "Асад за мен е от второстепенно значение в сравнение с „Ислямска държава", отбелязва той.
Мисля, че би било чудесно, ако можем да се разбираме с Русия. Защото заедно можем да се борим срещу тероризма, посочва още милиардерът.