София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проучване: Разплащанията между фирмите у нас отнемат 59 дни

Прогнозата за икономиката от началото на годината е оптимистична

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Средно 59 дни отнемат разплащанията между фирмите в България през 2017 година, показва проучване на застрахователя на търговски кредити - Euler Hermes.

Според данните най-много време отнема издължаването в сектора строителството – 99 дни. Сравнение с другите 35 държави в изследването показва, че у нас разплащанията се случват по-бързо от средните срокове в световен мащаб – 64 дни. Най-дълго се бавят преводите в Китай и Гърция – средно 89 и 87 дни. Най-бързо се изчистват дължимите суми в Нова Зеландия и Австрия – съответно за 42 и 44 дни.

Други рискови сектори у нас са производството и търговията с метали, транспортът и електрониката и телекомуникации. Всички те попадат в предупредителната “оранжева зона” на повишен риск.

Според анализаторите положителните трендове в икономиката от една страна дават възможности за развитие на бизнеса, но от друга страна могат също да повишат риска. Добър пример е ръстът на износа през първата половина на 2017 година. Според данните през първото тримесечие реалният експорт се е увеличил с +5,8% в сравнение със същия период на 2016 г. В същото време обаче вносът расте със 7,1% като ключов фактор е повишението на цените на горивата и енергията. С увеличаването на обема на сделките и търговията в условия на повишена динамика на международните пазари съответно расте и рискът.

В края на първото полугодие актуализираната прогноза за българската икономика е оптимистична. Отчита се ръст на индивидуалното потребление и публичните разходи с 4,1%. Това се свързва с намаляването на безработицата от 8% в края на 2016 г. до ниво от 6,8% през юни 2017 г., както и скромния ръст в банковите кредити. В резултат на това международните анализатори актуализират предвиждането си за ръст на БВП през 2017 от 2,8% на 3%. В същото време обаче посочват и някои проблематични области.

Анализът показва, че фиксираните инвестиции продължават да се свиват и бележат спад от 4,6% в първото тримесечие на 2017 г. в сравнение със същия период на 2016 г. Експертите припомнят, че този индикатор е бил негативен през цялата предходна година с намаление от 4% спрямо 2015 г. Към момента не се случва и очакваното “пробуждане” заради възможното реализиране на проекти с кофинансиране от ЕС по новия програмен период от 2014 до 2020 година.

През първите четири месеца на 2017 година външният дълг на България остава сравнително стабилен, но относителният му дял от около 70% от БВП е значително по-висок от считаното за нормално за развиващи се икономики – 50%. Това може да създаде усложнения при необходимост от покриване или рефинансиране във времена на икономически сътресения на глобално или регионално ниво.