София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проучват корупцията при медицинските изделия

Над 400 млн. лв. годишно се плаща за импланти и изкуствени стави

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Има една симбиоза между търговци на медицински изделия и лекуващи лекари. Те разпределят по между си една част от стойността на изделието, което трябва да бъде имплантирано в болните пациенти. Това каза в предаването „Пътуване във времето“ на телевизия Евроком Елеонора Николова, директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

Николова е категорична, че това е недопустимо от гледна точка на лекарската етиката, а отделно така пациентите са принудени да доплащат големи суми за скъпи изделия, които НЗОК не покрива.

„Ако приемем, че тя покрива 50 на сто от изделието, тя си служи като база с най-ниска цена. Примерно една става може да струва 1020 лева по ценоразписа на здравната каса. Когато отидете при лекуващия лекар, той може да ви съобщи, че тази става не е най-добрата за вас и да ви препоръча по добър производител. Тогава цената отива на 5000 – 6000 лева, а касата поема половината на 1020 лева. Така, че разликата от 4000 и над 4000 лева я покрива пациента.“, каза Елеонора Николова.

Центърът за превенция и борба с корупцията и организираната престъпност проучва корупционните практики при медицинските изделия, които се използват в инвазивната хирургия, ортопедията и травматологията.

„В медицината се комулират много сериозни ресурси. Само публично известната стойност на медицинските изделия, които годишно се ползват е над 400 милиона лева. От тях поне 200 милиона лева се плащат от гражданите. Търговията с лекарства и медицински изделия се превръща в един изключително доходен бизнес. Така, че комулираните средства обратно влияят върху възможността този процес да стане явен, прозрачен и контролируем.“ Това обясни директорът на Центъра за превенция и борба с корупцията и организираната престъпност обясни.

През 2010-та година в САЩ е приет закон, който задължава фармацевтичните компании да публикуват всички средства, които насочват към лекарските екипи – за изследване и проследяване на лекарства, за медицински конференции и доклади. В Европа тази практика се отблъсква от всички държави, каза още Елеонора Николова. Тя допълни, че в много страни по света е приложена една сериозна мярка за борба с корупцията в медицината – отнемане на лекарската практика.

Цялото предаване може да видите тук:

http://eurocom.bg/shows/video/putuvane-vuv-vremeto/5616