София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Провал на референдума в Македония

Ще има ли предсрочни избори?

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Провал на референдума в Македония. Ниската избирателна активност в страната не позволи той да бъде успешен. 36% от имащите право на глас отидоха да гласуват в неделния ден, отговаряйки на въпроса: „Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Македония и Гърция“.  91,2%, или 458 053 граждани, са гласували „за“, докато само 5,86%, или 29 448, са били „против“. Невалидните бюлетини са 2,94%, показват данните при 80% обработени избирателни протоколи, съобщиха от Държавната избирателна комисия.

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка , въпреки заканата му, че ако референдума се провали той си тръгва по поста. Той заяви, че е негов дълг да остане, защото трябва да продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС. Заев определи референдума като демократичен успех, защото резултатът ясно показва , че македонският народ са гласували „за“ европейска и евроатлантическа Македония, а волята на този народ трябва да се уважи от политиците.

„Очаквам депутати от ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на мнозинството граждани, които са гласували днес. В противен случай ще проведем предсрочни парламентарни избори веднага. Аз ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС. Гражданите гласуваха свободно и достойно. Волята им е неприкосновена и трябва да бъде уважавана от всички. Днес е успех за демокрацията и европейска Македония. Успехът е общ на всички граждани и нашата страна, независимо от бойкота организиран от ВМРО-ДПМНЕ“, заяви Зоран Заев.
А, опозицията заяви, че след референдума следват предсрочни избори.
„Броят граждани, които не подкрепиха този срамен договор или броят на гражданите, които се въздържаха от гласуване, или пък гласуваха против, е драстично по-голям от онези граждани, които гласуваха „за” договора. Факт е, че договорът с Гърция не получи зелена светлина, а получи стоп от народа”, заяви Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства резултата от референдума и призова всички политически страни да използват тази историческа възможност и добави, че вратата на НАТО е отворена за Македония, но трябва да бъдат изпълнени всички национални процедури.
Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан заяви, че се надява политиците да се отнесат с необходимата отговорност и да последват волята на народа.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас също поздрави македонския си колега и го поздрави за решителността и смелостта да продължи прилагането на споразумението.

Историческият референдум в Македония получи широк отзвук в чуждите медии. В гръцкия печат излезе заглавие „Вълнение в Преспа“. Вестник „Та неа“ коментира резултатите от допитването, като подчертава, че кабинетът в Македония е парализиран от неочаквано ниско участие в допитването. Изданието съобщава, че премиерът Ципрас избягва възможността за предсрочни избори, а решаващият момент ще бъде ратификация на споразумението от гръцкия парламент, за която се търсят 11 депутати, които да я подкрепят.

Гръцкото издание „ Елефтерос типос“ определи референдума като „Ватерло за Заев и студен душ за Ципрас“. Изданието смята, че кабинетът вече се готви за тройни избори през май – европейски, местни и парламентарни.

Британското издание „Гардиън“ коментира, че се е разчитало на албанското малцинство да осигури висока избирателна активност на референдума, а призивите за бойкот явно са имали ефект и са довели до слабо участие при допитването.

Вестник „Ню Йорк таймс“ написа, че поради липса на категорични резултати от референдума в Република Македония и двете страни се обявиха за победители.

Западни представители заявяват, че Русия се е опитал да използва разделението на обществото на Македония, водейки кампания на дезинформация в интернет седмица преди референдума.

А, докато цял свят беше обърнал глава към провеждането на референдума, група привърженици на кампанията „Бойкотирам“ се събраха пред парламента в Скопие, за да празнуват. Всички те искат предсрочни избори.