София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Провеждат международен конкурс за нов център на Боровец

Обновяват "Златния триъгълник" на курорта

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Община Самоков заедно с партньорите си – Камарата на архитектите в България, Съюзът на архитектите и Съюзът на урбаниститие, обявиха международен архитектурен конкурс за територията “Златният триъгълник” /централната част/ на Боровец, пише в."Приятел".
Конкурсът се организира в подкрепа на визията на Общината за развитие на Боровец като европейски курорт – лидер в сферата на целогодишния семеен планински туризъм и спорт, както и за популяризиране на курорта в регионален и международен мащаб.

Стремежът е Боровец да бъде посещаван както от широк кръг любители на природата, така и от почитатели на екстремни спортове – планинско бягане, скално катерене, планинско колоездене и др.
Надеждите са, че осъществяването на спечелилия конкурса прокт ще допринесе за популяризиране на местната природа, култура, спорт и туризъм, като в крайна сметка се осигури по-високо качество на живот както на посетителите, така и на местните жители.
Т. нар. златен триъгълник, както е известно, е разположен в най-оживената и атрактивна част на курорта, в непосредствена близост до финала на ски пистите и началните станции на кабинковия и седалковия лифт, както и до някои от най-големите и значими хотелски комплекси.

До 10 януари 2018 г. включително е срокът за предаване на проектните предложения. През януари и февруари е журирането, а след това – до април, да се извърши договаряне с победителя и да се започне работа, като се изготви и работен проект.
Проектът, класиран на първо място, ще бъде премиран с 20 хил. лв. Премията за второ място е 12 хил., а за трето – 8 хил. лв. Предвиждат се и две премии от по 5 хил. лв.