София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проверят Горанов и за конфликт на интереси

Същата проверка е възможна и за ексминистъра Николай Нанков

5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Антикорупционната комисия е започнала проверка и за конфликт на интереси на министъра на финансите Владислав Горанов. Това обяви пред журналисти председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)  Пламен Георгиев. Това е втората проверка срещу министъра заради това, че живее в жилище на кръстника му бизнесмена Иван Сариев.  Първата е за престъпление по служба и търговия с влияние и бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. За извършването на втората проверка Цацаров даде 20-дневен срок, който изтича на 8 декември. Георгиев обяви, че проверката ще приключи в срок, но не е ясно колко ще продължи тази за конфликт на интереси.

Проверките срещу министър Горанов започнаха след медийния шум, че той живее в чужд апартамент в комплекса на Домусчиев безвъзмездно. Финансовият министър живее там от 2012 година, но декларира това обстоятелство едва сега, тъй като бе приет закон, според който висшите чиновници са длъжни да декларират ползването на чуждо имущество.

По време на заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Пламен Георгиев обяви, че предстои Антикорупционната комисия да се запознае и с доклада по случая на ексминистъра Николай Нанков и ако има основания, ще започне проверка за конфликт на интереси. Към момента има доклад до КПКОНПИ въз основа на медийни статии. Сроковете за такава проверка са 2 месеца, ако не представляват правна сложност, обясни Георгиев.