София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проверяват болниците за фиктивен персонал

Ананиев обяви, че започва преструктуриране на някои лечебни заведения

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Здравното министерство започва проверки в болници, за които има данни, че са наели фиктивно персонал. Твърденията на кмета на Белоградчик, че лекари си предоставяли дипломите на лечебни заведения и ходели в тях, само за да си вземат заплатата в края на месеца, станаха причина здравният министър Кирил Ананиев да разпореди проверка в белоградчишката болница.

Ананиев обяви, че в някои болници ще се наложи преструктуриране заради тежкото им финансово положение, но и МЗ ще помогне с малко средства. Министерството може да отпусне и 6 млн. лв. на общинските болници за издръжка на непривлекателни дейности или медицински услуги в отдалечени райони, посочи министърът.

По официални данни 11 болници са пред  фалит, а персоналът на места не е получавал заплати от месеци. Болницата в Омуртаг е на ръба на оцеляването. От 2012 до момента е с дългове за над 700 000 лева.

От Сдружението на общинските болници обявиха, че излизат на едночасов протест на 15-ти януари.