София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проверяват за корупция депутати от всички партии

Съдът трябва да се произнесе по 228 дела за запор на имущество

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Комисията за противодействие на корупцията и за незаконно придобито имущество проверява сигнали за корупция срещу депутати от всички партии. Шефът на комисията Пламен Георгиев заяви в ефира на Нова ТВ, че са получили сигнали срещу всички депутати, но големият въпрос пред тях е дали ще съберат достатъчно данни, които да се предоставят на прокуратурата. Той допълни, че много кметове, председатели на Общински съвети, директори на болници и един бивш депутат не са поддали имуществени декларации, а по закон са длъжни да го направят. Настоящите народни представители, както и министрите от кабинета „Борисов 3”, вече са предоставили изискваните документи. Очаква се съдът да се произнесе по 228 дела, свързани със запор на имущество.

„След проверка, започнала в началото на 2017 г., комисията е открила несъответстие между доходите и имуществото на бившия енергиен министър Трайчо Трайков за над 2,4 млн. лева, каза още Георгиев. Ето защо съдът е запорирал 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на настоящия общински съветник. Проверката срещу Трайков е заради обвинението му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН. Разкрихме банкова тайна и разполагаме с цялата данъчна информация. Сега подканваме лицето да връчи декларация, с която да докаже доходите си. Крайният срок за това е петък. Ако не подаде тази декларация, всичко запорирано се отнема”, обясни Георгиев.

Георгиев съобщи, че в момента текат проверки за имуществото на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева, а случая „Арабаджиеви“ се нуждае от около 8 месеца време, в което да се проверят всички документи.