Гледай
на живо

Проверяват за корупция депутати от всички партии

Съдът трябва да се произнесе по 228 дела за запор на имущество

Проверяват за корупция депутати от всички партии Комисията за противодействие на корупцията и за незаконно придобито имущество проверява сигнали за к... thumbnail text

Комисията за противодействие на корупцията и за незаконно придобито имущество проверява сигнали за корупция срещу депутати от всички партии. Шефът на комисията Пламен Георгиев заяви в ефира на Нова ТВ, че са получили сигнали срещу всички депутати, но големият въпрос пред тях е дали ще съберат достатъчно данни, които да се предоставят на прокуратурата. Той допълни, че много кметове, председатели на Общински съвети, директори на болници и един бивш депутат не са поддали имуществени декларации, а по закон са длъжни да го направят. Настоящите народни представители, както и министрите от кабинета „Борисов 3”, вече са предоставили изискваните документи. Очаква се съдът да се произнесе по 228 дела, свързани със запор на имущество.

„След проверка, започнала в началото на 2017 г., комисията е открила несъответстие между доходите и имуществото на бившия енергиен министър Трайчо Трайков за над 2,4 млн. лева, каза още Георгиев. Ето защо съдът е запорирал 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на настоящия общински съветник. Проверката срещу Трайков е заради обвинението му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН. Разкрихме банкова тайна и разполагаме с цялата данъчна информация. Сега подканваме лицето да връчи декларация, с която да докаже доходите си. Крайният срок за това е петък. Ако не подаде тази декларация, всичко запорирано се отнема”, обясни Георгиев.

Георгиев съобщи, че в момента текат проверки за имуществото на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева, а случая „Арабаджиеви“ се нуждае от около 8 месеца време, в което да се проверят всички документи.