София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проверка на „Нефтохим“ заради задушлива миризма

Има десетки оплаквания на бургазлии

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Подадени са десетки сигнали от жители на Бургас за задушлива миризма в кварталите на града, особено около „Лукойл Нефтохим“, съобщават от общината. По тази причина Районната инспекция по околната среда и водите започва извънредна проверка на извънредното разрешително на комбината.

Екоинспекцията трябва да установи дали е нарушена клаузата, според която при определени метеорологични условия и инверсия на въздуха предприятието трябва временно да ограничава производствения капацитет на инсталациите си, за да не се допуска завишени нива на миризми, независимо дали има превишение на допустимите по норма параметри за чистотата на въздуха.

Кметът Димитър Николов се е срещнал с ръководството на комбината и е поискал веднага да започне работата по изчистването и преработката на старите екощети, които са на три работни площадки - Росенец, до "Меден рудник" и на територия на предприятието.

Кметът на Бургас ще изпрати и писма до ръководствата както на "Лукойл", така и на "Кроношпан" с искане двете предприятия да купят със свои средства ново оборудване - газ-анализаторни станции, които да бъдат монтирани в комплекс "Славейков".