София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проверки следят за качеството на сладоледените изделия

Експерти от БАБХ провериха първите обекти в Южния парк в София

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Експерти от Българска агенция по безопасност на храните стартираха масови проверки на сладоледите и сладоледените изделия. Първите проверени обекти бяха на територията Южния парк в София.

Освен места за продажба на инспекция подлежат и производителите на сладоледени изделия, които са търсен продукт от потребителите в летния сезон.

Следи за наличие на етикет, оказващ срок на годност и произход на предлаганата стока, както и цялостната поддръжка на хигиената в търговския обект.

Експертите провериха общо два обекта. Служителките на двете места показаха здравните си книжки, но бяха без работно облекло, което е задължително.

В първия обект продавачката показа удостоверение за регистрация. Всяка година търговците са задължени да подават заявление до Агенциято по безопасност на храните, за да имат право да продават сладолед или кавито и да било хранителни продукти.

Във втория обект служителката не показа удостоверение, а при проверка на сладоледа беше установено, че върху кутиите няма етикети, върху които се обозначава съдържанието и срока на годност на сладоледа, тъй като етикетите са поставени върху найлоново фолио, което покрива сладоледа, а служителката го е изхвърлила. За щастие момичето все още не беше изхвърлило кофата за боклук и извади етикетите от там. На тях беше посочен производителя, а годността все още беше в срок.

В обект номер едно етикетите бяха на мястото си. От сладоледа във втория обект бяха взети пет проби по сто грама, които ще бъдат изследвани в лаборатория. Резултатите ще бъдат ясни след седмица.

Във всеки един проверен обект се съставя констативен протокол, а в случай на нарушение се съставя предписание. Ако не бъдат представени никакви документи и не може да бъде извършена проследимост, санкцията по закон за храните е от 500 лв. До 1500 лв., в зависимост от това дали ще бъде наложена на физическо или юридическо лице. Ако освен документи липсват и етикети санкцията започва от 2000 лв.